Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 19:27

Σταμαγκάθι με ρόγδια

Τέλειο: γνωρίζετε ότι 50 γρ. (2 φλ. τσαγιου) σταμναγκάθι περιέχουν πάνω από 100% τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνες Α, Ε και C.

Αν είναι δυνατόν: γνωρίζετε ότι υπάρχουν σκευάσματα με 50 καψουλες 350mg έλαια καρπού ροδιού με 20 ευρώ.

Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018 12:09

Τα άγρια βρώσιμα χόρτα της Κρήτης- Εθνοβοτανικές Πρακτικές

Γνωρίζετε ότι Κρήτη κατέχει 190 ενδημικά είδη χόρτων δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο και ανακηρυχθηκαν ως άυλος πολιτιστική κληρονομιά" στοιχείο του τίτλου της ανάρτησης. Δηλαδή τα χαρακτηριστικά που αποκομίζουν είναι ως προς  πρακτικές αναγνώρισης, διαλογής, συλλογής, επεξεργασίας, συντήρησης, παρασκευής και κατανάλωσης.

http://ayla.culture.gr/ta_agria_vrwsima_horta_tis_kritis_ethnobotanical_practices/

Αυτό και άλλα πολλά θα δούμε στο σεμινάριό μας

https://www.katartisi.gr/seminars/seminars/462-vasikes-arxes-tis-kritikis-diatrofis

http://www.food-edu.gr/index.php/blog/item/8-cretan-diet-seminar,

Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 14:01

Ισχυρισμός υγείας για το ελαιόλαδο

Γνωρίζεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2012 επιτρέπεται η αναγραφή στις συσκευασίες των ελαιολάδων ο ακόλουθος ισχυρισμός υγείας :
«Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου συμβάλλουν
στην προστασία των λιπιδίων του αίματος από το οξειδωτικό στρες
στα πλαίσια μιας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής».

Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται με την ημερήσια πρόσληψη 20 g ελαιολάδου.

Ο κρητικός τρώει περισσότερο από 40 γρ. ελαιολάδου/ημερα.

Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 12:04

Βιωματικό σεμινάριο κρητικής διατροφής

Φίλες και φίλοι

Ελάτε να βιώσουμε μαζί το θαύμα της κρητικής διατροφής και να το εισαγάγουμε στον τρόπο ζωής μας

Ημέρα 1η 

Αρχές σύγχρονης διατροφής

Η υπεροχή της Κρητικής διατροφής του ’60 ως πρότυπο υγείας

Κρητική διατροφή και κρητικά προϊόντα

Η νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας και κρητική διατροφή

Ημέρα 2η 

Τρόπος και οδηγός σύνταξης κρητικού διαιτολογίου μόνοι σας

Κρητική διατροφή και Κρητική παραδοσιακή κουζίνα

Το διατροφικό πουγκί

Η Κρητική διατροφή αύριο: η αναβίωση

Διοργανωτής: ΚΕΚ Επιμελητηρίου Ηρακλείου

Εισηγητής: Δρ.Ιωάννης Τσαγκατάκης

Ημερομηνία:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 17.00 - 21.15

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 17.00 - 21.15

Τόπος: Ικάρου και Αρχιμήδους 1 Νέα Αλικαρνασσός.

Κόστος: 90 ευρώ

Δηλώσεις συμμετοχής:  μέχρι Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου

Πληροφορίες:

https://www.katartisi.gr/seminars/seminars/462-vasikes-arxes-tis-kritikis-diatrofis

http://www.food-edu.gr/index.php/blog/item/8-cretan-diet-seminar, 6974794781

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 18:04

Πρόγραμμα 3

Αυτό είναι ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου ψωνίζουμε και μαγειρεύουμε. Επιλέγουμε συνταγές από όλες τις ομάδες τροφίμων με την πιο έγκριτη ιστοσελίδα του www.cretangastronomy.gr. Με αυτό τον τρόπο οργανώνουμε τις αγορές μας και δημιουργούμε γεύματα (κύριο πιάτο, συνοδευτικό, σαλάτα, επιδόρπιο) με το λιγότερο δυνατό κόστος και το συγκρίνουμε σε κόστος με το delivery ή το ταχυφαγείο. Για παράδειγμα ένα πακέτο μακαρόνια κοστίζει 0.50€ και βγάζει 5 διαιτητικές μερίδες  (εκπαιδευόμαστε για αυτό στα  άλλα προγράμματα ). Τα υπόλοιπα μπορεί να είναι ως σε σύνολο μέχρι 0,50€ ενώ στο deliveryμόνο το κύριο πιάτο κοστίζει 5€!  Επίσης ελέγχουμε το χρόνο παρασκευής του γεύματος. Για παράδειγμα 2 αυγά χρειάζονται 5’ παρασκευής και με 1 φέτα ψωμί, 1 σπιρτόκουτο φέτα και μια ντομάτα φτιάχνουμε πλήρες γεύμα ενώ στο delivery περιμένουμε το λιγότερο 30’!  Ακολουθεί εβδομαδιαίος έλεγχος για  ένα μήνα ώστε μας γίνει συνήθεια. Στην Κρήτη το λέμε το «βρισκούμενο».

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 17:55

Πρόγραμμα 2

Σε αυτό το πρόγραμμα μαθαίνουμε να συντάσσουμε μόνοι μας και σε ελάχιστο χρόνο ημερήσιο κρητικό διαιτολόγιο με εύκολο τρόπο και τη χρήση κατάλληλου υπολογιστικού προγράμματος. Στη συνέχεια μπαίνουμε σε διαδικασία εφαρμογής του για ένα μήνα με εβδομαδιαία αναφορά και έλεγχο για την επιτυχία του δημιουργηθέντος διαιτολογίου έτσι ώστε να μας γίνει, σε αυτό το χρόνο καθημερινή συνήθεια και τρόπος ζωής. Το πρόγραμμα διατροφής μπορεί να είναι νηστίσιμο (Τετάρτη, Παρασκευή και τις διατεταγμένες νηστείες) ή μη νηστίσιμο (λέγεται αρτύσιμο). Με αυτό τον τρόπο εξαλείφουμε το junk food.

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 19:49

Τα καρύδια: ο "βασιλιάς" των ξηρών καρπών

Ότι και να πούμε είναι λίγα για αυτό το διατροφικό θαύμα που έχει τη μορφολογία του εγκεφάλου και κυριολεκτικά ρυθμίζει τις πνευματικές λειτουργίες του αυξάνοντας μνήμη, συγκέντρωση και ικανότητα μάθησης ενώ αποτελεί το φόβητρο των εγκεφαλικών. Παράλληλα όχι μόνο αυξάνουν τη διάθεση αλλά προφυλάσσουν και καταπολεμούν ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη και συμπληρώνοντας τον κατάλογο των εγκεφαλικών υποθέσεων βελτιώνουν τον ύπνο. Επιπρόσθετα προστατεύουν την καρδιά αυξάνοντας και την ευκαμψία των αρτηριών, προλαμβάνουν το διαβήτη τύπου 2 και μάχονται κατά του καρκίνου με την πληθώρα των αντιοξειδωτικών που περιέχουν, όπως οι πολυφαινόλες, η βιταμίνη Ε, φλαβονοειδή κ.ά. Επιπλέον περιέχουν φυτικές ίνες, ω-3 λιπαρά, φυτικές στερόλες, φυτικές πρωτεΐνες πολλά ιχνοστοιχεία με κυριότερο σε αξία το σελήνιο και πολλές βιταμίνες, ένα κατάλογο που δύσκολα εξαντλείται. Προτείνονται έως 7 καρύδια την ημέρα (30 γρ.) που δίνουν όμως περίπου 200 θ. Και το σημαντικότερο; Αποτελεί τον ξηρό καρπό με τη μεγαλύτερη ίσως χρήση τόσο σε γλυκά όσο και φαγητά με κυρίαρχο παίκτη μια σιροπιασμένη καρυδόπιτα.

 http://www.vita.gr/

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 18:31

Η ντομάτα: η βασίλισσα των λαχανικών

Η ντομάτα αυτό το εξαίρετο λαχανικό αποτελεί τη βάση του πιο φημισμένου διεθνώς φαγητού των Ελλήνων τη Greek salad. Μάλιστα οι Έλληνες καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ντομάτας ετησίως από όλους τους άλλους λαούς. Όμως και στην Κρήτη διεκδικεί μια πρωτιά ως αναπόσπαστο συστατικό της «κουκουβάγιας» ( ντάκου).  Το χρώμα της το οφείλει στον πρωταθλητή των αντιοξειδωτικών το λυκοπένιο που πήρε το όνομά του από την λατινική ονομασία της ντομάτας (lykopersicum). Άλλο φανταστικό: οι Ιταλοί βοτανολόγοι με τη θέα της τη χαρακτήρισαν το «χρυσό μήλο» (pomo ‘doro).

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 12:48

Βιωματικό σεμινάριο στις Βασικές Αρχές της Κρητικής Διατροφής

Το θαύμα της Κρητικής διατροφής του ΄60: ελάτε να το βιώσουμε!

To πιο σημαντικό στοιχείο καταπολέμησης της παγκόσμιας παχυσαρκίας (globesity από το global obesity) είναι να κατανοήσουμε βαθιά τη φιλοσοφία της Κρητικής διατροφής. Με αυτή όλες οι αρνητικές διατροφικές συνήθειες θα κοπούν όπως θα αναφερθεί παρακάτω.

Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018 19:18

Πρόγραμμα 1

  1. Αρχές σύγχρονης διατροφής (2 ώρες)
    1. Σύντομη ξενάγηση στα θρεπτικά συστατικά
    2. Επίσημοι διατροφικοί υπολογισμοί σωματικών δεικτών υγείας
    3. Παγκόσμιες διατροφικές συστάσεις
      1. Μεσογειακή πυραμίδα (και τα προβλήματά της)
      2. Harvard School of Public Health (my plate με ελαιόλαδο!)
  2. Η υπεροχή της Κρητικής διατροφής του ’60 ως πρότυπο υγείας (1 ώρα)
    1. Διαχρονικές μελέτες
    2. Τρόπος ζωής
  3. Κρητική διατροφή και κρητικά προϊόντα (1 ώρa)
    1. Διατροφικά χαρακτηριστικά
    2. Ομάδες (κρητικών) τροφίμων
  4. Η νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας (1 ώρα)
    1. Μελέτες
    2. Σωματική διατροφική νηστεία
    3. Πνευματική νηστεία
  5. Τρόπος και οδηγός σύνταξης κρητικού διαιτολογίου (3 ώρες)
    1. Αρτύσιμο (τρώγονται τα πάντα)
    2. Νηστίσιμο ( δεν τρώγονται ζωικά τρόφιμα)
  6. Κρητική διατροφή και Κρητική παραδοσιακή κουζίνα (1 ώρα)
    1. Τρόποι μαγειρέματος
    2. Ξενάγηση στις κρητικές παραδοσιακές συνταγές
  7. Η Κρητική διατροφή αύριο: η αναβίωση (1 ώρα)
Κυριακή, 26 Αυγούστου 2018 18:07

Αρχές της σύγχρονης διατροφής για τις επιχειρήσεις τροφίμων

Σήμερα περισσότερο από ποτέ η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και προφανώς των πελατών όλων ανεξαιρέτως των επιχειρήσεων τροφίμων μα περισσότερο αυτών της μαζικής εστίασης.