food-edu.gr

 

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα φαινόμενο στη δράση όλων των βιταμινών. Πρώτον είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος από όλες  βιταμίνες. Δεύτερον, είναι αναγκαία σε απειροελάχιστες ποσότητες της τάξεως του εκατομμυριοστού του γραμμαρίου δηλαδή για τους άνδρες 2,4 και για τις γυναίκες 2,6 μg ενώ πιο πρόσφατες συστάσεις μιλούν για 7-8 μg. Τρίτον, δεν παράγεται από κανένα ανώτερο οργανισμό παρά μόνο από συγκεκριμένα βακτήρια (τρόπος εργαστηριακής παραγωγής για συμπληρώματα) παραγωγής και archea (πρωτόγονοι μικροοργανσμοί). Τέταρτον περιέχει στο μόριο της ένα μέταλλο το κοβάλτιο που συμμετέχει στη δράση της. Η Β12 απέχει από τα φυτικά τρόφιμα ενώ είναι πλούσια στα ζωικά όπως, στο συκώτι, το γάλα, τα αυγά και τα θαλασσινά ενώ υπάρχει και σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Οι παρενέργειες της έλλειψής της που χωρίζονται σε αιματολογικές, νευρολογικές, ψυχιατρικές και καρδιαγγειακές είναι τόσες όσες και οι ωφέλειές της όπως στην υγεία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου συμμμετέχοντας επίσης σε πολλές βιολογικές πορείες του οργανισμού. Η έξωθεν αναγκαία λήψη της λήψη της μπορεί να φτάσει και σε ενέσιμες δόσεις.

http://www.skeftomai.gr, https://en.wikipedia.org, http://www.medinova.gr

 

Για τις παλαιότερες συμβουλές πατήστε εδώ